Ambacht | Cucina di casa mia

Nicoletta Tavella, van oorsprong Italiaanse, woont al zesentwintig jaar in Amsterdam. Daar runt ze een succesvolle Italiaanse kookschool, La Cucina del Sole, waar ze kookcursussen geeft en sinds kort heft ze ook haar bijdrage aan Nederlandse kookprogramma’s en schrijft ze recepten voor verschillende kookboeken, tijdschriften en kookblogs. En sinds kort geleden was ze ook te zien op ‘Gambero Rosso Channel’, een grote Italiaanse kookzender.

Maar dat is nog niet alles, Nicoletta heeft haar tweede eigen kookboek geschreven waaraan zij met hart en ziel heeft gewerkt. Het is geen simpel receptenboek, maar een per- soonlijk kookboek dat echt iets bijdraagt en onderscheidend is ten opzichte van bestaande (Italiaanse) kookboeken. Een boek waarin inhoud en uitstraling hand in hand gaan. Een persoonlijk boek dat méér is dan een receptenboek. Met warmte en het rustieke gevoel van Italië en de voor Italianen zo belangrijk aanwezige familie. Nicoletta heeft alle ingredi- enten in huis voor de bereiding van een bijzonder Italiaans kookboek. Haar innemende persoonlijkheid, haar kennis, haar enthousiasme en inspirerende gerechten komen in dit boek volledig tot hun recht.

Het kookboek is geïnspireerd op Nicoletta’s jaargetijden. Een heel jaar Nicoletta’s eigen Italiaanse gerechten uit alle streken. Verrassend door eenvoud en soms een stap verder voor het meer uitdagender werk. Het zijn gerechten met een Italiaanse oorsprong, soms geleend van oma, moeder, tante of een andere Italiaanse dierbare of kennis. Nicoletta geeft hier haar eigen creatieve draai aan wat de recepten maakt tot een unieke verzameling: afwisselend, spannend en enthousiasmerend. Over elk seizoen lees je boeiende, persoonlijke verhalen over ingrediënten, wetenswaardigheden die daarmee samenhan- gen en ‘the places to be’ in Italië. De recepten zijn gebaseerd op ingrediënten van het seizoen. Ook de typisch Italiaanse feestdagen met de daarbij behorende gerechten komen in het kookboek aan bod. En aangezien het een persoonlijk boek is, geeft Nicoletta ook een inkijkje aan haar herinneringen aan Italië, over de typisch Italiaanse ingrediënten, de bijzondere plekken in Italië en de o zo bekende culinaire feesten.

Daarmee is Cucina di casa mia – Recepten van een Italiaanse familie een kookboek wat zich onderscheid van de vaak an- ders zo traditionele kookboeken. Met handgeschreven oude familierecepten, oude familiefoto’s en Italiaanse voedings- spreuken. Het geeft het kookboek en persoonlijke en warme sfeer mee. Kortom, een echte aanrader!

Artikel uit Maison Revue nr. 8 editie zomer 2012 – Tekst: Ingrid Moor – Fotografie: Nicoletta Tavella

 

Leave a reply